Kümes hayvanları

| |

Denizli horozu

Denizli horozu, renk ve vücut yapısıyla ahenkli uzun ve güzel ötüşleriyle, Denizli’nin sembolü olan uzak yörelere kadar isim yapmış yerli bir horoz ırkıdır.

Denizli Horozu’nun gözleri siyah ve sürmelidir. Bacakları koyu gri ya da mor, ibikleri balta ibik şeklinde, kulakçık kırmızı ya da kırmızı üzerinde beyaz benekli genel olarak renk, siyah kirli beyaz ortak karışık haldedir. Bazen kanat tüyleri üzerinde kahverengi renkler olur. Al horozlarda ise siyah-kırmızı karışım şeklindedir. Denizli Horozu’nun canlı ağırlığı ortalama 3-3.5 kg civarındadır. Denizli Horozları renklerine, vücut yapılarına ve ibik şekillerine göre üçe ayrılır. Vücut yapılarına göre yüksek boyun, sülün ve küpeli olmak üzere üç tipi vardır. İbik şekillerine göre ise geniş ve dar olmak üzere iki tipi vardır. Renklerine göre demir kır, pamuk kır, kınalı, al, siyah ve kürlü olmak üzere altı tipe ayrılırlar.

Denizli horozunun sesi, tonuna ve netliğine göre sınıflandırılmaktadır. Ses tonuna göre ince, davudi, kalın ses olmak üzere üçe ayrılır. Davudi ses, ince sesle kalın ses arasında ve kalın sese yaklaşan tek bir sesdir. Niteliğine göre net ses, hüzünlü ses, cırlak ses, dalgalı ses (alaycı ses) olmak üzere dörde ayrılır.
Denizli horozlarının birinci yılda ötüş uzunlukları 20-25 sn olmaktadır.

Hindi

Hindiler Amerika göçeden insanlar tarafından 17.yy’ ın başlarında Avrupaya getirilmişdir. Hindiler günümüzde eti için yetiştirilen kümes hayvanlarıdır.
Hindinin 2 türü bulunur. Bunlar Meleagris gallopavo Doğu ve Güney Amerika kökenli bir tür olup bir metreye kadar büyürler. İkinci tür ise Meleagris ocellataise Meksika yutacan patentli olup berlirgin şekilde diğerinden küçükdür.


Kazlar iri, beyaz ya da boz tüylü, ayakları perdeli kuş türleridir.
Kazlar kuluçkaya yatınca yumurtalarından bir ay (30-34 gün) içersinde sarı tüylü yavrular meydana gelir. Yumurtalardan çıkan yavrular 3-4 ay içersinde uçmaya başlar.

Tavuk ve civcivler

Tavukların yumurtasından ve etinden yararlanırız. Köy tavukları marketlerde satılan tavuklara göre doğal beslendikleri için çok daha lezzetlidir.Horoz tavuğun erkek olanına denir.Horozun özel bir ötüşü vardır.Tavuklar yumurtlayarak ürerler ve yurtadan çıkan yavrularına civciv denilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder