Yılanlar

| |

Kedi Gözlü Yılan

Bu yılanların sırt bölgesinin rengi genellikle gri, kahverengi ve bu renklerin tonlarında dır. Sırtta koyu renkli büyük benekler vardır. Beneklerin rengi kuyruğa doğru gittikçe açık bir renk alır. Başın üst kısmı da koyu renkli dir. Karın bölgesi sarımsı beyaz noktaları vardır. Genel olarak fare gibi küçük kemiriciler, kertenkeleler ve çeşitli omurgasız hayvanlarla beslenirler. Kemiricilerle beslendikleri için yararlı hayvanlardır. Sabah erken ve akşam geç saatlerde avlanmaya çıkarlar. Oldukça dik yerlere rahatlıkla tırmanırlar. Dişiler bir defada 3-7 kadar yumurta bırakabilirler (taşlık yerlerdeki oyuklara). Boyları en fazla bir metre kadar olabilir.

Taşlık bölgeler, yamaçlar, güneş alan yerler, yol kenarları, eski evler ve harabeler başlıca yaşama alanları dır. Yayılış yüksekliğine baktığımızda 1600 metre yüksekliğe kadar olan yerlerde yaşayabilirler.

Türkiye’de Güney, Batı ve Güneydoğu Anadolu habitatın uygun olduğu yerlerde dağılım gösterirler.

Küppeli yılan zehirli dir. Ama bu yılanlar insanlar için tehlikeli değil dir. Zehir dişleri ağzın arkasında olduğu için ısırsalar bile zehri boşaltamazlar. Zehri sadece avlarını bayıltmak için kullanırlar.Ülkemizde 54 yılan türü yaşamaktadır.

Anakonda

Anakondalar, yeşil anakonda, Iguaçu anakondası, nehir anakondası gibi türlerden meydana gelip, Venezuella, Brezilya, Bolivya gibi bölgelerde yaşayan yılanlardır. Genelde timsah, geyik, jaguar veya kendi türleri ile beslenirler. Anakondalar insanlarada saldırırlar. Anakondalar zamanının bir kısmını suda geçirmesiyle boa yılanından ayrılırlar. Genel olarak göllerle nehirlerin kıyısında yaşam sürer ve avlarını, buralara susuzluklarını gidermeye gelen memelilerden ve kuşların arasından seçerler. Yakaladıkları hayvanları suyun dibine sürükleyerek orada öldürürler ve yutarlar. Arada sırada suyun yüzeyinde tembel tembel sürüklendiği görülür. Anakondalar iyi bir yüzücü olduğu kadar, usta bir tırmanıcıdırlar. Çoğu zaman kıyılardaki ağaçların üzerinde bulunurlar. Anakondalar 10 metre veya 12 metre uzunluğunda olabilirler. Kalınlığı 1 metreden fazladır. Derisi, zeytin yeşili fon üzerinde siyahımsı halkalardan ve lekelerden oluşur. Anakonda canlı yavru doğuran yılan türüdür.

Engerek


Engerek yılanı en tehlikeli yılan türlerinden biridir. Engerek yılanının kafası üçgen şeklindedir. Engerek yılanı ülkemizdede bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder