Balıklar

| |

Yelken balıgı

Istiophoridae ailesinin Istiophorus cinsine ait yelken balığı, okyanusların görece sıcak bölgelerinde hayat sürer. Maviyle gri arası bir renge sahip olan bu balığın, yelken olarak da bilinen, sertleşebilme özelliğine sahip bir sırt yüzgeci vardır. Yelken balığının dikkat çekici bir diğer özelliği ise, kılıçbalıklarında da bulunan, uzun bir gagaya benzer ağız yapısıdır. Saatte 110 km’ye kadar ulaşan hızıyla dünyanın en hızlı balığı dır. Yelken balığının yakalanması hayli zordur.
Gökkuşağı Alabalığı

Gökkuşağı alabalığı yada Çelikbaş 1882 yılında Kuzey Amerika’dan Avrupa’ya getirilmiş olan bir alabalık türü dür. Balık üretimi için Avrupalı alabalık türlerinden çok daha uygundur (25 derece su sıcaklığı bile sorunu olmaz) ve lezzetli ve az kılçıklı etinden dolayı yemek balığı olarak çok sevilmektedir.
Gökkuşağı alabalığı 80 cm uzunluğa ve 10 kilo ağırlığa ulaşabilir. Karanlık bir manzaranın önünde durursa yan tarafındaki kızıl çizgisi ile göze çarpar, ama aydınlık bir manzaranın önünde nerdeyse hiç görülmemektedir. Dere alabalığına çok benzer ama kızıl noktaları onunkinden daha belirgindir, kafası daha kısadır ve çenesinin alt kısmı daha öne doğru çıkıktır.

Gökkuşağı alabalığı’ nın yaşam şekli
Gökkuşağı alabalıkları yavruyken sürü olarak yaşarlar. Ancak 3 kilo ağırlığa vardıklarından sonra tek başlarına, kendilerine ait olarak belirledikleri bir alan içersinde avlanırlar. Ömürlerinin uzunluğu yaşadıkları suyun kalitesine bağlı olarak ortalama 7 senedir, ama Kaliforniya’da 11 yaşına varmış olanlarıda vardır.

Gökkuşağı alabalıklarında üreme
Gökkuşağı alabalıkları 2 yaşından itibaren çiftleşebilir. Üreme zamanları Avrupa’da Aralık ayından Mayıs ayına kadar, Amerika’da ise Mart-Nisana arasıdır. Yumurtalarını çakıl taşları ve kum ile örtmektedirler. Yavruların yumurtadan çıkmaları suyun sıcaklığına bağlı olarak 32 ila 64 gün sürmektedir. Yavruların çoğu daha büyük balıklar tarafından yenilir ve sadece ufak bir azınlığı hayatta kalmayı başarırlar.

Gökkuşağı alabalıklarında beslenme
Gökkuşağı alabalıkları böceklerden, küçük balıklardan, kurbağalardan, solucanlardan, kurbağa yavrularından ve hatta kendi türünün yavrularıyla beslenirler. Böcekleri hem suyun altında hem suyun üstünde avlarlar. Suyun üstünde uçan bir sineği sudan atlıyarak havada kapabilirler.

Alabalık

Alabalık Salmonidae ailesinin en tanınmış üyesidir ve Somon balığı ile yakın akrabadır. “Alabalık” diye adlandırdığımız balıkların hepsi sadece Salmo cinsine ait değildir. Salmonidae familysının arta kalanını meydana getiren Oncorhynchus ve Salvelinus cinslerine ait olan balıkların bazılarınada “Alabalık” denilmektedir. Alabalığın bir sürü çok yaygın olan yada sadece yöresel bulunan alt türlerine rastlanmaktadır.

Diskus Yumurtaları

Diskus akvaryum dünyası balıklarından Cichlid ailesinin çok yaygın bir türüdür. Adından anlaşılabileceği gibi vücut yapısı disk atmada kullanılan diski andırır. Yeşil,kırmızı,kahverengi ve mavi renk kombinasyonlarında birçok çeşidi bulunur. Boyu en çok 20-25 cm arasına kadar dır. Bu boya gelmesi için büyük akvaryum tank hacmi, iyi bir beslenme ve safkan sağlıklı yavrular plması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder