Köpekler

| |

Sivas Kangalı


Kangalların vücut iri ve kaslı,tüyler sık ve kısadır.Vücudu kaplayan kılların rengi kirli beyaz, açık sarı ve açık kahverengi arasında değişikliş gösterir. Ağız çevresi, gözçevresi ve kulaklar siyah renklidir. Bu renkler Kangal köpeğine ait bir ırk özelliği olarak kabul edilir. Gözler kahverengi tonlarındadır. Göğüs geniş ve derindir. Baş büyük ve yuvarlağa yakın,kulak orta uzunlukta ve yatık, burun nispeten küttür. Bel orta uzunlukta,kuyruk yukarı doğru kıvrıktır. Bacakları uzun ve kalın, pençeleri büyüktür. Parmak sayıları ön ve arka ayakta dörttür.kangal köpekleri kurt boğabilen tek köpek türüdür.kangalar Türkiye patentli çoban köpekleridir.

Yavru kangal köpeği
kangal köpeklerinin Türkiyede iki türü bulunur bunlar ak baş ve karabaş kangal köpekleridir
Alman Kurt Köpeği


Alman Çoban Köpekleri veya Alman Kurt Köpekleri’nin boyları 55 ile 65 santimetre arasında değişmektedir. Ağırlıkları ise 22 ve 40 kilogram arasında değişir. Amerikan Kennel Klübü standartlarına göre; ideal boyları 63 santimetredir. Alnı kubbe şeklindedir, burnu uzun, kesik ve siyah renkte dir. Çenesi güçlü olduğundan, keskin ısırışlara sahiptir. Gözleri orta büyüklükte kahverengidir. Neşeli, zeki, ve kendinden emin bakışları vardır. Kulakları geniş ve dik, önde ve birbirine paraleldir. Boynu uzundur, ve kaldırp indirerek hareket esnasında hızını ayarlarlar. Kuyrukları uzun ve tüylüdür.

Alman Kurt köpeklerinin çeşitli renklere sahip olanları vardır, genellikle sarımsı kahverengi siyah ve kırmızı siyah renklerde olur. Nadir olarak tümü siyah ve tümü beyaz renklere sahip olanlarda vardır.
Alman kurt köpekleri özellikli bir zeka yapısına sahiptir bu özellikleri oldukça bilinir. Alman kurt kpekleri, Border Coolie ve finolardan sonra en zeki üçüncü köpek ırkıdır.

Alman Çoban Köpekleri oldukça aktiftir, ırk standartlarına göre oldukça kendin emin bir yapıya sahiptir. Eğitilmeye heveslidirler ve görevlerini gönüllü olarak yaparlar. Çok vefalı ve sahibine karşı sevecendirler. Eğer sosyalize edilmezse insanlara karşı saldırganlaşabilirler. Soğuk bir karaktere sahip olan kişileri dahi kendine çekebilir ve yabancılara karşı sevecendir. Oldukça itaatkar ve kafası kolay kolay karışmayacak karakterdedirler.
Alman Çoban Köpeklerinin ortalama ömrü 11-12 yıl kadar dır.

Alman Çoban Köpekleri’nin yakın akrabaları ile çiftleşmelerinden meydana gelen yeni yavrularda bazı genetik hastalıklara rastlanmaktadır.Bunların en sık görüleni kalça ve dirsek çıkılarıdır. Bunlar köpeğin geri kalan yaşamını ağrı çekerek yaşamasına ve kireçlenmeye neden olur. Diğer önemli bir hastalık ise yüzükoyun yatmaktan kaynaklanan kulak enfeksiyonlarıdır.
Alman Çoban köpekleri çok çeşitli alanlarda değişik görevlerde bulunabilirler. Çoğunlukla polis köpeği olarak kullunılırlar çünkü keskin burunları sayesinde patlayıcı, uyuşturucu ve ceset gibi unsurları kolayca birbirinden ayırabilirler ve tespit edebilirler. Ayrıca askerler tarafından olarak binlerce çoban köpeği kullanılmaktadır. Askerleri bir tuzak ya da düşmana karşı uyarırlar. Ayrıca bu köpekler paraşütten ya da uçaktan atlama konusunda eğitim alırlar.Alman Çoban Köpekleri, görevlerini yaparken ne olursa olsun dikkatleri dağılmaz ve büyük bir ciddiyetle işlerine odaklanırlar.

Golden Retriever

Golden Retriever, oldukça bilinen bir köpek ırkıdır. Aslen avda vurulan kuşları bulup getirmek için kullanılmaktadırlar. Ayrıca en sık rastlanan aile köpeklerinden biri dir. Çok hoşgörülü ve uğraşması çok kolaydır. Sahiplerinden de çok fazla beklentileri yoktur. Düzenli olarak yemek verildiği, egzersiz yaptırıldığı ve veteriner kontolüne götürüldüğü sürece başka bir ihtiyacı olmaz. Golden Retriever’lar genellikle insanlarla ve diğer köpeklerle iyi anlaşır. Tipik olarak korktuklarında havlarlar ama arkadaş canlısı olmaları iyi birer bekçi köpeği olmalarını engellemektedir. Golden Retriever’lar özellikle insanlarla iyi anlaştıkları ve çok sosyal oldukları için tercih edililen köpek türleri dir. Bu sebeden dolayı sıklıkla rehber köpek olarak eğitilirler. Çok sabırlıdırlar ve çocuklarla oldukça iyi anlaşan bir köpek ırkıdır. Bebek bakıcılığı bile yapabilirler. Körlerede yardımcı köpek olarak eğitilen bir köpek cinsi dir.

Golden Retrieverlar hareketli, uysal, iyi huylu, duygulu ve sevimli bir köpek cinsi dir. Çocuklara, hatta bebeklere karşı çok sabırlı ve naziktirler.

Golden Retrieverlerin Yetenekleri:
Sağlam ve güçlü, koku alma duyusu gelişmiştir. Bataklıkta avlanabilirler. Avı bulur ve getirirler. Toprakta ve suda gayet iyi çalışırlar. İyi huylu olduğu için insana eşlik eden köpek olarak da değerlidir ve aile hayatına uyum sağlarlar. İnsan canlısı köpekler dir.
Golden Retrieverlerin Kökeni:
Bu cins muhtemelen 19. yüzyılın ortalarında İngiltere’yi ziyaret eden bir Rus sirkine mensup türü bilinmeyen altın tüylü köpeklerin bloodhound ile çifleştirilmesiyle geliştirilmiş bir köpek cinsi dir.
İngiliz Buldog

İngiliz Buldoğu, İngiliz asıllı bir ırkı dır.

İlk başta boğalarla oynanan bir oyunda kullanılmak için yetiştirilen buldog (adı İngilizce boğa köpeği anlamınada gelmetedir ), bu oyun sırasında, her yandan saldırarak boğayı burnundan yakalamakytaydı.

İri kafası, kalın ve son derece dayanıklı gövdesiyle bu tür bir spora çok uygun bir vücut yapısı vardır. 1835′te bu spor yasaklanınca, buldoğun işlevinin sona erdiği düşünüldüyse de, buldog yetiştiricileri ırkı korumaya karar verdiler ve bu çok kavgacı, çok savaşçı köpeği sakin, sessiz bir evcil köpeğe dönüştürdüler.

İngiliz buldoğunun, bedeninin geri kalan bölümüne oranla çok iri olan kafası, doğumlarının sezaryenle yapılmasını gerektirmektedir. Yassı yüzü nedeniyle solunum bozukluklarına karşı oldukça duyarlıdır ve sıcaktan çok etkilenirler. Ayrıca kulaklarından da sıkça rahatsızlanırlar. Görünümüne rağmen, hem sevgi dolu, hem güvenilir köpekler dir. Diğer ev hayvanlarıyla ilşkisinde de güvenilir, ama yabancı köpeklerden hoşlanmayan, saldırgan davranabilen bir köpek türü dür. Çocukları sever ama, hoşlanmadığı insanlara karşı sert davranabilirler. Mutlu olabilmesi için insanlardan ilgi görmesi yeterlidir. Horlaması ve salyasının akmasıyla tanınırlar. Apartmanda rahatlıkla yaşayabilirler. Çünkü ev içersinde fazla hareketli değildirler.
Erişkin bir buldoğun ağırlığı 22 kg’ı, omuzdan yere yüksekliği 33-38 cm’yi bulmaktadır.

Pitbul köpek

Pitbul 19. yüzyılda İngiltere’nin Staffordshire bölgesinde Bulldog ile çeşitli terrierlerin çiftleştirilmesiyle elde edilmiş bir köpek cinsidir. Pitbullarınlar kaslı, güçlü, çevik bir gövde yapısına sahipdirler. Eski savaş köpeklerinin genetik özelliklerini taşırlar düşmanlarıyla öldüresiye dövüşürler ve saldırgan bir yapıya sahipdirler. Ancak pitbullar iyi eğitildiği zaman yabancıların niyetini anlayabilecek kadar yetenekli, sakin, iyihuylu, itaatkar bir köpek haline gelebilir. Erkek pitbullar 44-46 cm, dişiler ise 40-42 cm büyüklükdedir. Ağırlıkları 17-20 kg arasında değişir. Pitbullar her renkde olabilir ama erkeklerin yüzde sekseni beyaz renkli dir.

Sibirya kurt

Sibirya kurdu ya da haski buz mavisi gözleriyle ürktücü görünsede aslında çok sevgi dolu bir köpekdir. Bu köpekler yüzyıllarca kızak çekme ,çonban köpeği ve bekçi köpeği olarak kullanılmışdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder