Domuz

| |


Domuzlar orta büyüklükte, fıçı şeklinde çevik bir vücut yapısına sahip memeli hayvanlar dır. Vücutları çok seyrek, fırça gibi sert ve kısa olan kıllarla örtülü dür. Renkleri kırmızımsı kahverengi ile gri ya da siyah arası değişir. Uzunlukları 50-190 cm (artı 3-45 cm kuyruk) ve ağırlıkları 6-350 kg arasında deişiklik gösterir.

Kafaları uzun ve gözleri küçük dür. Kuyrukları ince ve uzun dur. Burunları önden bakıldığında yuvarlak ve düzdür ve bir fil hortumunun ucunu andırmaktadır. Kulakları ince ve sivri dir. Erkeklerin köpek dişleri çoğu zaman dışarı doğru uzamıştır. En ilginç dişlere sahip olan domuz türü geyik domuzudur. Geyik domuzunun dişleri burnunu deşerek yukarıya doğru büyür.

Domuzların her ayaklarında daima 4 parmakları bulunur. Toynaklaşmış olan 2′inci ve 3′üncü parmaklar diğerlerinden daha büyük olur ve bütün ağırlığı taşır. Daha küçük olan 1′inci ve 4′üncü parmaklar daha yüksekte durur ve yere temas etmezler.

Yaban Domuzu



Domuzlar geviş getirmeyen bir çift toynaklı ailesi dir. Ailenin 5 cinse ayrılan 20 türünden Avrupa’da ve Türkiye’de bulunan tek temsilcisi, evcil domuzun atası olan yaban domuzudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder